Bijscholing – Overbehandeling in de laatste levensfase

Patiënten in de terminale levensfase gebruiken vaak veel medicijnen. Dat zijn veelal medicijnen die in een eerder traject voor behandeling of preventie van (chronische) ziekten zijn gestart. In de laatste levensfase treden er doorgaans veel veranderingen op waardoor het gebruik van deze medicatie moet worden heroverwogen. Daarnaast dient er meer aandacht uit te gaan naar symptoombestrijding of preventie op de korte termijn. In de praktijk gebeurt dit nog onvoldoende.

 

De focus op genezing en levensverlenging kan een goede dood in de weg staan. Anderzijds zijn er ook patiënten die zich in de steek gelaten kunnen voelen als men besluit om medicatie te stoppen, alsof de handdoek in de ring wordt gegooid.

 

Eric Geijteman zal tijdens deze bijscholing ingaan op de factoren die een rol spelen bij het continueren van – overbodige en mogelijk schadelijke – medicatie gedurende de laatste levensfase.

Werkvorm

Eric zal zijn onderzoek “Medilast” en de resultaten hiervan toelichten. Bovendien zal hij op interactieve wijze aan de hand van casuïstiek ingaan op de gevolgen van overbehandeling. Ook ontvang je als deelnemer adviezen hoe hiermee om te gaan. Gedurende de hele scholing is er ruimte voor vragen uit je eigen praktijk.

Doelgroep

Artsen en verpleegkundigen.

Docent

portret voor proefschrift en socials

Dr. Eric Geijteman is klinisch farmacoloog en in opleiding tot internist-oncoloog in het Erasmus MC. Hij heeft recent zijn promotieonderzoek naar medicatiemanagement gedurende de laatste levensfase afgerond.

 

Datum16 oktober 2019
Tijd19.30 uur – 22.00 uur (inloop vanaf 19.00 uur)
Prijs€ 35
AccreditatieIs aangevraagd
LocatieLeerhuis Hospice Bardo, Jansoniushof 11, Hoofddorp

Parkeren: De parkeerplaatsen bij hospice Bardo zijn voorbehouden aan patiënten en hun gasten. Parkeren in Parkeergarage de Vier Meren kan op 4 minuten lopen van Hospice Bardo.
Afmelden: Tot een week voor de bijeenkomst storten we bij afmelding het betaalde bedrag terug. Daarna kunnen wij geen geld meer retourneren maar kun je iemand anders voordragen om de scholing te volgen. Geef dan wel de gegevens van deze persoon door via: leerhuis@hospicebardo.nl.

 

Meld je hier aan

Leaflet overbodige medicatie