Film en tentoonstelling IK BEN MIJN LICHAAM NIET in museum Tot Zover

‘IK BEN MIJN LICHAAM NIET’, een tentoonstelling en film van Vanesa Abajo Pérez. Als filmmaker portretteert zij ongeneeslijk zieke Nederlanders en vereeuwigt hen in een multimediale reis. De tentoonstelling is van 12 december tot en met 28 maart te zien in  museum Tot Zover in Amsterdam.

Vanesa sprak met mensen voor wie de dood nabij was.  Ze onderzocht hun veranderde waarneming van zichzelf en het leven. Het idee voor het project ontstond toen Abajo Pérez een korte film maakte over haar ongeneeslijk zieke tante in Spanje. Ze besefte dat haar tante zichzelf in de film had vereeuwigd, een troostrijke gedachte.

Dit bleek het startpunt van project ‘IK BEN MIJN LICHAAM NIET’. Een project waaraan Bardo bijdroeg door potentiële kandidaten te benaderen en zo interviews mogelijk maakte.  Christiaan Rhodius, arts palliatieve geneeskunde in Bardo: “Woord en beeld vullen elkaar  in dit project aan rondom het universele thema, de mens in relatie tot zijn eigen vergankelijkheid. Met de patiënt als vertrekpunt reikt ‘IK BEN MIJN LICHAAM NIET’ ons nieuwe perspectief aan en faciliteert het onderlinge uitwisseling. Bijzonder hieraan bij te hebben kunnen dragen.

Museum Tot Zover belicht de dood in al zijn facetten door middel van kunst, fotografie en historische opbjecten. Het museum is gevestigd op begraafplaats De Nieuwe Ooster, Kruislaan 124, 1097 GA Amsterdam. Zie ook:  www.ikbenmijnlichaamniet.nl

Helaas is door de Coronamaatregelen de tentoonstelling gesloten tot 19 januari 2021. Maar zodra het weer kan is dit een echte aanrader.