Woorden van Bardo

Via dit blog willen we u een kijkje geven in de keuken van palliatieve zorg. Arts Christiaan Rhodius neemt u graag mee in wat hij meemaakt in het hospice van Bardo. Sommige verhalen vragen erom gedeeld te worden.

Christiaan Rhodius stelt zich graag voor

Tijdens mijn studie geneeskunde kwam ik als vrijwilliger in Hospice Kuria in contact met palliatieve zorg en dus ook met mensen die op afzienbare termijn gingen overlijden. Of zoals ik in gesprek met één van hen te horen kreeg. “Mijn dood heeft zich aangekondigd. Ook jij gaat dood, maar kunt op dit moment minder goed inschatten wanneer dat gaat zijn.”
Als arts in Bardo spreek ik mensen op intense momenten in hun leven. Intens omdat de dood als zodanig soms een derde gesprekspartner lijkt te zijn. Deze ontmoetingen zijn indrukwekkend. Het beschrijven van de gesprekken maakt nederig en rijk tegelijk. Nederig omdat woorden geenszins het complete verhaal kunnen vertellen. Rijk omdat de ook incomplete verhalen enorm inzichtelijk kunnen zijn.
Letterlijk betekent bardo ‘tussen twee’. Met deze letterlijke betekenis worden de reflecties een weergave van ontmoetingen tussen stervelingen. Reflecties die me scherpen als mens en als arts. Het is mijn wens dat ‘woorden van Bardo’ zal inspireren tot ware ontmoeting.
Dank ben ik uiteraard verschuldigd aan hen met wie ik op mag lopen in de laatste fase van hun leven. Zo mogelijk krijgen zij de woorden van bardo zelf te lezen en vraag ik hun toestemming voor publicatie. Als dat om wat voor reden niet mogelijk is beschrijf ik de situatie zo dat deze niet te herleiden is tot een specifiek persoon door wijzigingen aan te brengen in het verhaal en/of door deze pas op een later tijdstip aan dit blog toe te voegen.
DSC_3905
 
 
 
 
 
Christiaan Rhodius, arts palliatieve geneeskunde, juni 2016
 
 
Ga naar het nieuwste blog van Christiaan Rhodius.
 
 
 
 
 

Nieuwsbrief

Aanmelden Nieuwsbrief

* Vereist
Welke nieuwsbrieven wilt u van ons ontvangen: