Een nieuw kleed voor Bardo

Bij Bardo is het gebruikelijk om bij de uitgeleide (het moment dat een overleden gast het huis verlaat) een kleed over de baar/ kist te leggen. Het kleed dat tot voor kort gebruikt werd, had zijn beste tijd gehad. Het was hoog tijd voor vervanging. Meerquilters uit Nieuw Vennep werden door de spirituele commissie van Bardo gevraagd of zij deze grote klus aandurfden.

Aangezien zij ervaring hebben in het maken van omvangrijke quilts, gingen zij vol enthousiasme aan de slag. Stoffen werden gekozen, patronen werden bedacht. Denk hierover niet te licht, wiskundige berekeningen waren nodig om tot de juiste afmetingen te komen, bestaande uit driehoekjes die tezamen zeshoeken vormen. Door het rangschikken van de zeshoeken ontstaat een mooi patroon. Ook hiervoor gebruiken zij een ingenieuze techniek met spiegeltjes om het patroon te bepalen. In totaal hebben 12 dames maandenlang met veel vakkennis en geduld en vooral liefde aan het quilt gewerkt.

Naast de voorkant die gebruikt wordt op de baar, heeft het kleed ook een mooie achterkant, speciaal ontworpen om op het bed van de overledene te leggen. Het kleed kan nu dus op twee manieren worden gebruikt.

Het eindresultaat is prachtig, we zijn enorm blij met de quilt die zelfs een naam heeft gekregen van de maaksters: “Meerstemmig”, vanwege de afkomst (Haarlemmermeer, de naam van de quilters: Meerquilters en vanwege de meerdere stemmen die een zegje hebben gehad in het ontstaan van het kleed.