Persoonlijke ervaringen van gasten en naasten

Wytske, nabestaande

Mijn vader heeft 3 maanden in Bardo doorgebracht voordat hij stierf. Voordat ik er 1 voet binnen zette had ik een bepaald beeld bij een hospice. Iets naars, verdrietigs. Ik kreeg het benauwd van het woord alleen al. Achteraf ben ik zó blij dat hij in Bardo zijn laatste tijd heeft door mogen brengen.

We hadden hem beloofd van de tijd die hij nog had een ‘feestje’ te maken. Hoe gek dit ook klinkt als iemand ongeneeslijk ziek is… het is gelukt.

Hij sprak zelf vaak uit dat hij in de watten werd gelegd, interessante gesprekken voerde, lekker had gegeten..vooral als Tom kookte. Hij vond het paradijselijk en heeft een top tijd gehad. Ziek. Maar alles eruit gehaald wat erin zat en daar was ruimte voor. We hebben zijn verjaardag in Bardo gevierd en wat later een BBQ feestje in de prachtige tuin gehouden.

Wat ik zelf als heel prettig heb ervaren is dat werkelijk iedereen lief voor je is, je begrijpt, je niet als het zoveelste familielid van de zoveelste patiënt behandelt. Je kunt altijd je vragen stellen en ik had echt het gevoel dat zowel de artsen als verpleegkundigen en vrijwilligers met je meeleven. Er was veel persoonlijke aandacht, voor mijn vader en ook voor mij en mijn broer.

En nou is m’n vader er niet meer en doet dat veel pijn.. maar ben ik heel erg dankbaar voor de laatste tijd die wij zo intens hebben beleefd. Het ‘feestje’ is gelukt, het had niet beter gekund.

Iedereen van Bardo… Wat een fantastische mensen zijn jullie, jammer dat ik jullie nou niet meer zie.

Heel erg bedankt voor alles wat jullie voor ons hebben gedaan!!!!

Fotogalerij_008
Fotogalerij_Wytske1755_2
<< >>

De heer Jagtman, gast

De heer Jagtman schreef een afscheidsbrief aan Bardo, hier leest u enkele citaten.

…Hoewel het hospice de laatste plek was voor mijn heengaan en het nou niet bepaald een station is waar men naar uitkijkt, kan ik jullie zeggen dat ik mij geen mooiere plek had kunnen wensen om mijn laatste dagen te mogen slijten….Ik heb mij hier vanaf de eerste dag meer dan welkom gevoeld. De uitstekende zorg en jullie liefde voor de medemens die hier iedere minuut van de dag voelbaar was, hebben mij bijzonder goed gedaan. Dit heeft er in mijn geval zelfs voor gezorgd dat ik mijn tijd hier als intens gelukkig heb ervaren. Daar ben ik, maar ook mijn vrouw, mijn kinderen en ander familie en vrienden, jullie ontzettend dankbaar voor. Hospice Bardo was voor letterlijk een stukje paradijs op aarde en een fantastische plek om mijn laatste dagen te mogen slijten.

Dus nogmaals bijzonder veel dank voor de liefdevolle zorg en de fijne tijd die een ieder van jullie mij gegeven heeft.

Anonieme nabestaande

…Vaak komen de laatste momenten met mijn echtgenote in mijn gedachten. Van een tamelijk uitzichtloze situatie bij ons thuis werd de stap genomen tot opname in Hospice Bardo, voor het laatste stukje van haar aardse leven. Het was alsof ze van de hel in de hemel terecht kwam. Ze fleurde op en had het prima naar haar zin, gezien haar omstandigheden. Een prachtige kamer met een terras zodat ze haar sigaretjes kon blijven roken. Gelukkig hadden we bijna altijd heerlijk weer om buiten te zitten….