Omdat we leven - met zicht op het einde

front cover Because we live.indd
Palliatieve zorg voltrekt zich in het overgangsgebied van leven en dood. Zij draait maar om één ding: zorgen voor leven wanneer de dood (op de lange termijn) onvermijdelijk is. Aangezien ieder mens, elk leven anders is, kent palliatieve zorg veel verschillende vormen en nuances. Omdat we leven zet die veelzijdigheid in het licht.
De basis voor deze bundel zijn de blogs van Christiaan Rhodius over zijn ervaringen als arts in het hospice en het ziekenhuis. Over de ontmoetingen die hij had, de gesprekken die hij voerde. Stiltes die mochten vallen. Angst die werd geuit en zorg die kon worden verlicht.
Op elke blog volgt een reflectie. Zowel professionals, vrijwilligers als nabestaanden belichten aspecten van palliatieve zorg die hen raken. Ten slotte wordt de gelaagdheid van leven en dood voor u als lezer ook op andere manieren voelbaar: in de de bundel staan QR-codes die leiden naar audiofragmenten en beeldmateriaal.
Zo krijgt de palliatieve zorg volop kleur en vormt deze bundel een ode: omdat we leven met zicht op het einde.
Christiaan Rhodius (1977) werkte tijdens zijn geneeskundestudie als vrijwilliger in een hospice. Daar groeide zijn fascinatie voor palliatieve zorg en de verbondenheid tussen leven en dood. Sinds 2012 is hij als specialist ouderengeneeskunde verbonden aan Hospice Bardo in Hoofddorp. Samen met zijn vrouw en vier kinderen woont hij in  Amsterdam.


Omdat we leven. Met zicht op het einde | Christiaan Rhodius | ISBN 978 94 92495 93 8 | Paperback | 128 pagina’s | verschijnt 23 november bij Uitgeverij Lucht | €20

Wij steunen graag lokale ondernemers in Hoofddorp. Loop daarom langs bij Boekhandel Stevens of bestel het boek via hun website.

 

Wij nodigen u van harte uit om bij te dragen aan deze ode aan de palliatieve zorg door hieronder uw indruk of reactie te geven.

11

avatar
7 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
AnitaKarinTineke ThijssenbardoadminAntoinette van Nierop Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
Christiaan Rhodius
Gast
Christiaan Rhodius

“Ik zie het nu niet meer zozeer als een voorbereiding op de nakende dood, maar als een intensivering van het laatste restje leven.”

Het lezen van ‘Omdat we leven’ heeft haar blik op palliatieve zorg veranderd, zo schrijft Maud Vanhauwaert in haar bijdrage aan de bundel. Mooi compliment. Want dat is precies wat het boek beoogt: anders gaan kijken naar palliatieve zorg en het leven.

Anneke van Dijk
Gast
Anneke van Dijk

Mooi boekje met kennis en informatie van begeleiden en bespreekbaar maken van het levenseinde wanneer dit zich voordoet bij familie / vriend.

Majo
Gast
Majo

Een prachtig boek met een rijke veelzijdigheid in benadering. Dat raakt met een lach, een traan, stilte en gesprek.

Anneke van Dijk
Gast
Anneke van Dijk

Had deze kennis nodig bij verlies van mijn lievelingszus.

Ellen
Gast
Ellen

Wat een prachtig boek! In een keer uitgelezen! Een mooie weergave van een – nu door covid-19 – zeer actueel probleem: dat we als maatschappij niet met sterven/dood om kunnen gaan. Leuk om vanuit verschillende invalshoeken en zienswijze naar de verhalen van Christiaan te kijken. De lessen die hieruit voort komen zijn niet alleen voor zorgproffesionals maar voor elk mens relevant.
Dank voor deze mooie bundel!

Anneke van Dijk
Gast
Anneke van Dijk

Christian wat heb ik genoten van je boek. Mooi verwoord de telefoon en reflex van Bregje hierop. Bij de leermeester heb ik een traantje gelaten! En ik vind het jammer dat ik de kennis van dit boekje miste om nelleke wat beter te kunnen begeleide bij haar eind. Prachtig geschreven samen met de bewoners die konden wonen bij Bardo met zo’n warme behandeling. Lieve groet zus nelleke.
Anneke

Antoinette van Nierop
Gast
Antoinette van Nierop

Prachtig boek, Christiaan. Door dit boek ben ik het begrip palliatieve zorg ruimer gaan begrijpen. Heel mooi alle verschillende verhalen over alle verschillende ervaringen van alle verschillende betrokkenen. Liefdevol en oh zo fijn: de zorg voor het welzijn van de mens die centraal staat in deze fase.

Tineke Thijssen
Gast
Tineke Thijssen

Mooi boek , kon niet stoppen met lezen. Herkenning met bepaalde mensen, je voelt weer even die tijd en bepaalde gesprekken komen weer boven. Dank je wel Christiaan.

Karin
Gast
Karin

Geraakt door de zin ‘sterven is geen falen’. Maar ook door alle andere mooie verhalen en reflecties. Prachtig!

Anita
Gast
Anita

Wat een fijn boek soms een geheugensteuntje soms een wijze raad.
Wat een voorrecht dit te ervaren en er mee te werken.